29/05/2015

Jak najlepiej rozmawiać o problemach finansowych z dziećmi? Przeczytaj komiks o historiach Marcela i Zuzy

Grupa KRUK we współpracy ze Stowarzyszeniem Krzewienia Edukacji Finansowej już po raz drugi przygotowała komiks dla najmłodszych o przygodach rodzeństwa Marcela i Zuzy. Tym razem młodzi bohaterowie poznają problemy dorosłych, ponieważ ich rodzice popadają w długi. Komiks „Jak poradzić sobie z długiem?” trafi do szkół podstawowych współpracujących ze Stowarzyszeniem. Na jego podstawie zostanie poprowadzona lekcja o domowych finansach.

Zeszłoroczna edycja komiksu zatytułowana „Czym jest dług?” to cztery proste historie pokazujące, że warto oddawać pożyczone rzeczy (np. zabawki) i racjonalnie zarządzać nawet tak niewielkim budżetem, jak dziecięce kieszonkowe. W tym roku komiks „Jak poradzić sobie z długiem?” porusza znacznie poważniejsze kwestie – problemy finansowe w rodzinie.

- W pierwszej chwili temat zadłużenia może się wydać zbyt dojrzały dla uczniów szkół podstawowych, ale uważamy, że edukację finansową powinno się zaczynać jak najwcześniej – mówi Karolina Barańska z Grupy KRUK.Świadomość, czym jest dług i jak sobie z nim poradzić, pozwala w dorosłym życiu uniknąć wielu nieprzemyślanych decyzji finansowych. Przygotowując komiks, chcieliśmy pokazać, że nie powinniśmy tworzyć dzieciom nieprawdziwego obrazu rzeczywistości i ukrywać przed nimi prawdy. To, że dziecko będzie wiedziało o problemach finansowych w domu, wcale nie musi być dla niego obciążające. Wręcz przeciwnie, pozwoli lepiej zrozumieć niektóre zachowania rodziców, chociażby odmowę kupna nowej zabawki.

Komiks „Jak poradzić sobie z długiem?” trafi do szkół podstawowych współpracujących ze Stowarzyszeniem Krzewienia Edukacji Finansowej, gdzie na jego podstawie będą prowadzone lekcje dotyczące zadłużenia. Komiks pomoże wytłumaczyć istotę i rolę pieniądza, zadłużenia oraz oszczędzania, a także wspomoże naukę odpowiedzialności za decyzje finansowe, nawet te drobne.

Z przedstawionej na czterech planszach historii rodziny, która wpadła w problemy finansowe, dzieci nauczą się, że i one mogą pomóc w oszczędzaniu, a także jak dług wpływa na samopoczucie rodziców. Autorem tekstów jest Grupa KRUK, natomiast oprawę graficzną przygotowało Stowarzyszenie Krzewienia Edukacji Finansowej. Komiks jest częścią szóstej edycji projektu „Moje pierwsze pieniądze”, prowadzonego przez SKEF.

Obie części komiksu „Czym jest dług?” i „Jak poradzić sobie z długiem?” w wersji elektronicznej można pobrać ze strony KRUKa:

Najnowszy komiks: „Jak poradzić sobie z długiem?”

Pierwsza edycja: „Czym jest dług?”