13/06/2023

Oszczędne wakacje? W tym roku zrezygnuje z nich 43 proc. Polaków.

Coraz więcej osób decyduje się zostać w domu w czasie wakacji. Powód? Inne duże wydatki, chęć zaoszczędzenia pieniędzy, brak urlopu, a także spłata zadłużenia – to najczęstsze z powodów rezygnacji z wyjazdów na urlop podane przez 43 proc. Polaków. Wyjazd na wakacyjny urlop planuje 57 proc. rodaków, ale aż 71 proc. z nich zamierza zorganizować go we własnym zakresie, bez pomocy biura podróży. Tak wynika z najnowszego badania „Wakacyjne plany Polaków 2023” przeprowadzonego przez panel Ariadna na zlecenie KRUK S.A.*

Jeszcze 5 lat temu z wyjazdu na urlop w czasie wakacji rezygnowało ok. 27 proc. Polaków**. W tym roku już 43 proc. rodaków nie ma dylematu, czy wyjechać w góry czy nad morze, bo już wie, że w tym roku nie wyjedzie na urlop. Najczęstszym uzasadnieniem takiej decyzji są inne zaplanowane wydatki (tak przyznało 32 proc. badanych spośród osób nie planujących wakacyjnych wyjazdów). Z kolei 26 proc. osób z tej grupy badanych nie chce wydawać pieniędzy, a niemal co piąta osoba przyznała, że jest zbyt zapracowana i latem nie będzie mieć urlopu. Wśród tych, którzy nigdzie nie wyjadą aż 16 proc. stanowią osoby, które przyznały, że mają zaległe zobowiązania do spłaty i dlatego też nie będą wyjeżdżać na wakacje. Co ciekawe, z badania wynika, że brak wyjazdu częściej deklarują osoby bezdzietne.

Z wakacyjnych wyjazdów częściej rezygnują mieszkańcy wsi i małych miejscowości liczących do 20 tys. mieszkańców. Spośród mieszkańców poszczególnych regionów, najwięcej osób, które zadeklarowały, że nie wyjadą na urlop, jest z województwa podlaskiego (62 proc.), podkarpackiego (53 proc.), lubelskiego (50 proc.) i lubuskiego (50 proc.).
Z kolei urlopem będzie cieszyć się najwięcej mieszkańców takich regionów, jak woj. śląskie (73 proc.), świętokrzyskie (70 proc.),  czy opolskie (61 proc.).

- Niepewność finansowa, a także drożyzna spowodowała, że Polacy coraz bardziej analizują i planują swoje domowe budżety. Osoby, które mają zaległości, wolą zrezygnować z wyjazdów na urlop i spłacać zadłużenie. A 57 proc. rodaków, którzy je planują, chce zorganizować je na własną rękę, aby wydać na nie jak najmniej pieniędzy. Tylko co piąta osoba z tej grupy badanych zamierza wykupić wakacyjny wyjazd w biurze podróży lub u innego organizatora – komentuje Agnieszka Salach, rzeczniczka prasowa z KRUK S.A. – Co ciekawe, nieliczni sięgną po pożyczkę lub kredyt na wakacyjny wyjazd – dodaje.

Jak Polacy sfinansują tegoroczne wakacje?

Aż 36 proc. badanych, którzy planują wakacyjny wyjazd, sfinansuje go z oszczędności. Natomiast 27 proc. planuje opłacić go częściowo z bieżących dochodów i częściowo z odłożonych wcześniej pieniędzy. Co trzeci ankietowany zamierza sfinansować swój wyjazd na urlop tylko z bieżących dochodów. Z karty kredytowej zamierza skorzystać tylko 2 proc. badanych. Co ciekawe, takie rozwiązanie najczęściej wskazywały osoby bardzo młode pomiędzy 18 a 24 rokiem życia, a także te, które są w grupie wiekowej 35 - 44 lat. Pożyczkę lub kredyt na wakacyjny wypoczynek rozważa wziąć jedynie 1 proc. ankietowanych.

Ile pieniędzy Polacy przeznaczą na wakacyjne wyjazdy?

Ponad 30 proc. urlopowiczów planuje wydać na wakacyjny wyjazd do 1000 zł za osobę. Prawie co piąty badany chce przeznaczyć na ten cel między 1000 zł a 1500 zł na osobę. 26 proc. szacuje, że taki urlop będzie kosztować między 1500 a 2500 zł  za osobę. Co piąty ankietowany wyda między 2500 zł a 5000 zł za osobę.  Tylko 5 proc. badanych uważa, że wakacyjny wyjazd będzie go kosztował w przeliczeniu na osobę więcej niż 5000 zł.

- Osoby, które zamierzają wyjechać w tym roku na wakacje, liczą się z wyższymi kosztami. Możliwe, że właśnie dlatego niemal 70 proc. osób, które planują wakacyjny wyjazd, zamierza spędzić go w kraju. A co piąta osoba ma w planie skorzystać z gościnności znajomych lub rodziny, aby ograniczyć wydatki. Te wakacje będą bardziej oszczędne, a odsetek osób, które odważą się na zapożyczenie na taki wyjazd raczej będzie znikomy – mówi Agnieszka Salach z KRUKa.

37 proc. badanych, którzy zamierzają wyjechać na wakacje, chce spędzić je za granicą, a 15 proc. jeszcze nie ma ściśle określonych planów wyjazdowych.

Wakacyjne plany w regionach

Dolnośląskie: 41 proc. mieszkańców Dolnego Śląska nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 35 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast aż 23 proc. Dolnoślązaków nie będzie mieć urlopu w tym czasie. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (70 proc.), z czego 19 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Kujawsko-pomorskie: 41 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 36 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast aż 26 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd.
Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (75 proc.), z czego 14 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Lubelskie: 41 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 36 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast aż 26 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd.

Lubuskie: Połowa mieszkańców (50 proc.) tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 31 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast 23 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd i taki sam odsetek odpowiedział, że ma zaległe długi do spłacenia. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą w tym regionie na wakacje, planuje wyjazd krajowy (69 proc.), z czego 23 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Łódzkie: 40 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 32 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast aż 20 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd i taki sam odsetek badanych z tego regionu odpowiedział, że nie będzie mieć urlopu w czasie wakacji. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (66 proc.), z czego 13 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Małopolskie: 44 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 40 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Natomiast 30 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że nie będzie mieć wolnego w czasie wakacji. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (75 proc.), z czego aż 31 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Mazowieckie: 48 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 29 proc. z nich odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd. Natomiast 26 proc. planuje inne duże wydatki i to na nie woli przeznaczyć pieniądze, rezygnując z wyjazdu na urlop. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (65 proc.), z czego 22 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Opolskie: 41 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. W tym regionie mieszkańcy wskazali ex aequo trzy powody rezygnacji z wakacyjnych wojaży (po 27 proc. ankietowanych). Są to: długi do spłaty, inne zaplanowane wydatki, a także żal wydawania pieniędzy na taki wyjazd. Zdecydowana większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (76 proc.), z czego 12 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Podkarpackie: 53 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 33 proc. z nich odpowiedziało, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd. Natomiast 24 proc. tłumaczy tę decyzję innymi wydatkami. Z kolei aż 26 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że szkoda im pieniędzy na wyjazd. Większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (66 proc.), z czego 28 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Podlaskie: aż 62 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 31 proc. z nich odpowiedziało, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd. Na drugim miejscu jako powód rezygnacji z wyjazdu na urlop podali ex aequo inne zaplanowane wydatki (23 proc.) i ogólnie niechęć do wyjazdów (23 proc.). Większość spośród osób, które jednak wyjadą, planuje wyjazd krajowy (94 proc.), z czego 38 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Pomorskie: 42 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Tu do najczęściej podawanych powodów rezygnacji z wakacyjnych wojaży należy zaliczyć przede wszystkim inne zaplanowane wydatki (25 proc.) i odpowiedź, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd (25 proc.). Co piąty badany z tego województwa przyznał, że nie lubi wyjeżdżać na wakacje (21 proc.). Większość tych, którzy jednak wyjadą, planuje wyjazd krajowy (48 proc.), z czego tylko 6 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych. Natomiast 42 proc. Pomorzan wybiera się na zagraniczne wakacje.

Śląskie: tylko 27 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Dla 43 proc. spośród tych osób najczęstszym powodem rezygnacji z wyjazdu na urlop są inne duże wydatki. Natomiast dla 23 proc. z nich powodem pozostania w domu są długi (23 proc.) lub szkoda im wydawać pieniądze na wakacyjne wojaże. Większość tych osób, które jednak wyjadą na urlop, planuje spędzić go w kraju (62 proc.), z czego 15 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Świętokrzyskie: 30 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 40 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Na drugim miejscu znalazły się dwa powody - 30 proc. spośród mieszkańców, którzy nie wyjadą żałuje pieniędzy na wakacyjny wyjazd i taki sam odsetek odpowiedział, że nie będzie mieć wolnego w czasie wakacji. Większość tych, którzy wyjadą, planuje wyjazd krajowy (65 proc.), z czego 13 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Warmińsko-mazurskie: 43 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 46 proc. z nich odpowiedziało, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd. Równie pokaźny odsetek, bo aż 38 proc. w tej grupie ankietowanych, przyznało, że nie wyjeżdża na urlop z powodu długów. Większość osób, które wyjadą na wakacje, planuje spędzić je w kraju (71 proc.), z czego 24 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Wielkopolskie: 48 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Aż 38 proc. z nich planuje inne wydatki i chce w ten sposób na nie zaoszczędzić. Z kolei aż 27 proc. mieszkańców tego regionu odpowiedziała, że nie wyjedzie nigdzie, bo ma zadłużenie. Większość tych, którzy wyjadą, planuje spędzić urlop w kraju (68 proc.), z czego 20 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

Zachodniopomorskie: 43 proc. mieszkańców tego województwa nie planuje wyjazdu na wakacyjny urlop. Jako najczęstszy powód rezygnacji z wyjazdu na urlop osoby te wskazały ex aequo zaplanowane inne wydatki (28 proc.), a także to, że szkoda im pieniędzy na wakacyjny wyjazd (28 proc.). Co piąty badany z tej grupy odpowiedział także, że nie będzie mieć urlopu w czasie wakacji. Większość tych, którzy wyjadą, planuje spędzić urlop w kraju (58 proc.), z czego 21 proc. zatrzyma się u rodziny lub znajomych.

* Badanie „Wakacyjne plany Polaków 2023” przeprowadzone na panelu Ariadna w dniach 26 -29 maja 2023 roku na zlecenie KRUK S.A. Próba ogólnopolska losowo-kwotowa N=1038 osób powyżej 18 roku życia. Kwoty dobrane wg reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Metoda: CAWI.
** Badanie „Wakacyjne plany Polaków 2018” przeprowadzone na panelu Ariadna w dniach 15 -16 czerwca 2018 roku na zlecenie KRUK S.A. Próba ogólnopolska losowo-kwotowa N=1067 osób powyżej 18 roku życia. Kwoty dobrane wg reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Metoda: CAWI.