Kruk S.A.

Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

rozmiar tekstu   poleć znajomemu
  • Małe długi, duży kłopot

Zostałeś wpisany do biura informacji gospodarczej (BIG) i nie wiesz dlaczego? Wystarczy, że zapomniałeś zapłacić raty za zakup roweru lub nawet oddać książki do biblioteki. Takie zadłużenie z czasem może stać się przyczyną poważnych problemów.

• Wakacje na kredyt? Niekoniecznie, zwłaszcza gdy masz inne zaległości do spłaty…

Dobry hotel lub ośrodek wypoczynkowy, atrakcje dla dzieci i dorosłych, świetna lokalizacja i koniecznie niska cena, a najlepiej z All Inclusive. To przepis na idealne wakacje, który niestety wydaje się praktycznie nierealny. Najczęściej zmuszeni jesteśmy zrezygnować z któregoś z tych kryteriów i coraz częściej rezygnujemy z niskiej ceny. Polacy bardzo chętnie korzystają z pożyczek i kredytów, aby spędzić urlop w wymarzony sposób.

• Bieg po zdrowie… pod skrzydłami KRUK-a

17 maja we Wrocławiu odbędzie się Bieg Firmowy. To już druga edycja charytatywnej sztafety dla pracowników firm, której ideą jest promowanie aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Jednak bieg to nie tylko zachęcanie do aktywności fizycznej tych, którzy zwykle siedzą przed komputerem, to także idea niesienia pomocy chorym i niepełnosprawnym dzieciom. Dochód z tegorocznej wrocławskiej edycji Biegu Firmowego zostanie przeznaczony na leczenie dwóch braci, Mateusza i Łukasza Koniecznych.

• Edukacja finansowa – długoterminowy prezent dla naszego dziecka

Dzień Dziecka to jeden z ulubionych dni najmłodszych. Dostają wówczas wymarzone, wyczekane prezenty. To także dobry moment, aby zastanowić się nad tym, jaki prezent zostanie im na dłużej, będzie ponadczasowy. Dlatego warto poświęcić czas i energię, aby nauczyć najmłodszych… zarządzania finansami. Pamiętajmy jednak, że edukacja finansowa to nie tylko wiedza teoretyczna, lecz także uczenie dzieci pozytywnych codziennych nawyków.

• Jak uchronić seniora przed „fałszywym wnuczkiem”?

Według ostatnich badań prawie połowa polskich seniorów (46%) postrzega sytuację finansową osób po 65. roku życia w Polsce jako złą. Jest to jednocześnie grupa, która najchętniej udziela pomocy materialnej rodzinie i najbliższym. I właśnie dlatego osoby starsze należy edukować, jak nie dać się oszukać i nie narażać domowego budżetu

• Senior w świecie finansów

21 i 22 stycznia przypadają Dzień Babci i Dzień Dziadka. Obok tradycyjnych kwiatów i laurek warto sprawdzić, czy bliscy nam seniorzy nie mają przypadkiem zmartwień, o których nawet nie mieliśmy pojęcia. Osoby starsze zwykle chętnie pomagają najbliższym i rzadko rozmawiają o swoich problemach. Tymczasem prawie połowa z nich może borykać się z brakiem pieniędzy na niezbędne wydatki.

• Jak zaangażować dziecko w planowanie świątecznego budżetu?

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania idą pełną parą. Również najmłodsi z chęcią angażują się w porządki, poszukiwanie prezentów czy zakupy. W tym jakże intensywnym dla rodzinnych finansów okresie dzieci mogą nauczyć się czegoś więcej o zarządzaniu domowym budżetem.

• Finansowy horoskop na 2014 rok

Lada moment przywita nas 2014 rok, w który wkroczymy z nowymi postanowieniami i oczekiwaniami. Na pewno wielu z nas rozmyśla, co nowego i nieoczekiwanego nam się przydarzy. Jak potoczą się nasze losy w najbliższych miesiącach? Zastanawiamy się również, w jakiej kondycji będą nasze finanse. Przekonaj się już dziś i sprawdź, co może Cię czekać w nadchodzącym roku!

• Czy finanse to temat dla dzieci?

Wychowując dzieci, chcemy chronić je przed wszelkimi problemami świata dorosłych. Zależy nam, aby jak najdłużej przeżywały beztroskie dzieciństwo i nie musiały dotykać tematów trudnych i niezrozumiałych. Do takich zagadnień należą pieniądze. Ale czy słusznie postępujemy?

• Prezenty na święta za spłatę zadłużenia

Święta to czas, który zwykle spędzamy z najbliższymi osobami, obdarowując je prezentami gwiazdkowymi. Niekiedy jednak ten radosny nastrój mogą popsuć... długi. Warto spłacić je jak najszybciej, jednocześnie zdobywając szansę na wyjątkowe nagrody w programie bonusowym zainicjowanym przez Grupę KRUK.

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj