Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

A A A rozmiar tekstu   poleć znajomemu
  • Zadłużenie przez ubezpieczenie? Tak, to możliwe

Jak wynika z raportu „Windykacja” opracowanego przez KRUK S.A., jednym z powodów popadania w długi przez Polaków są nieopłacone składki ubezpieczeniowe. To spory problem z jakim się borykamy, poza niepłaceniem rat kredytów i pożyczek oraz rachunków za usługi telekomunikacyjne. Jak się okazuje wynika on z naszych braków w edukacji ubezpieczeniowej, ale także bardzo często ze zwykłej nieuwagi.

• Jak świętować Dzień Seniora?

Obecnie w Polsce żyje ponad 7 mln osób powyżej 60. roku życia. A według prognoz demograficznych będzie ich coraz więcej*. Niemal połowa seniorów (44%) przyznaje, że nie zawsze wystarczy im pieniędzy do końca miesiąca, a 14% często zdarzają się problemy z dopięciem domowego budżetu.

• Gdzie Polacy szukają powodów popadania w długi?

Ponad jedna trzecia Polaków uważa, że przyczyną popadania w zadłużenie są czynniki zewnętrzne, czyli sytuacje losowe. Ale równie duża grupa widzi przyczynę w naszej niewystarczającej edukacji finansowej. Czy potrafimy krytycznie spojrzeć na własne umiejętności zarządzania pieniędzmi?

• Student zarabia na wakacje

Lato to doskonały czas dla studiującej młodzieży na podjęcie pracy wakacyjnej. Oczywiście idealnie byłoby mieć 3 miesiące wakacji, jednak nie wszystkich na to stać. Dlatego warto skorzystać z licznych możliwości, jakie tworzy rynek pracy, aby następnie ze spokojnym sumieniem i pełnym portfelem móc wygrzewać się na plaży lub przemierzać górskie szklaki.

• Pożyczka jak wizyta u lekarza… czyli co Polacy myślą o długach

Jakie emocje towarzyszą nam, gdy popadamy w zadłużenie? Z kim rozmawiamy o problemach finansowych? Co czujemy po spłacie długu? Na te i inne pytania odpowiadają wyniki najnowszego badania „Polacy o zadłużeniu” przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Grupy KRUK.

• Małe długi, duży kłopot

Zostałeś wpisany do biura informacji gospodarczej (BIG) i nie wiesz dlaczego? Wystarczy, że zapomniałeś zapłacić raty za zakup roweru lub nawet oddać książki do biblioteki. Takie zadłużenie z czasem może stać się przyczyną poważnych problemów.

• Wakacje na kredyt? Niekoniecznie, zwłaszcza gdy masz inne zaległości do spłaty…

Dobry hotel lub ośrodek wypoczynkowy, atrakcje dla dzieci i dorosłych, świetna lokalizacja i koniecznie niska cena, a najlepiej z All Inclusive. To przepis na idealne wakacje, który niestety wydaje się praktycznie nierealny. Najczęściej zmuszeni jesteśmy zrezygnować z któregoś z tych kryteriów i coraz częściej rezygnujemy z niskiej ceny. Polacy bardzo chętnie korzystają z pożyczek i kredytów, aby spędzić urlop w wymarzony sposób.

• Bieg po zdrowie… pod skrzydłami KRUK-a

17 maja we Wrocławiu odbędzie się Bieg Firmowy. To już druga edycja charytatywnej sztafety dla pracowników firm, której ideą jest promowanie aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Jednak bieg to nie tylko zachęcanie do aktywności fizycznej tych, którzy zwykle siedzą przed komputerem, to także idea niesienia pomocy chorym i niepełnosprawnym dzieciom. Dochód z tegorocznej wrocławskiej edycji Biegu Firmowego zostanie przeznaczony na leczenie dwóch braci, Mateusza i Łukasza Koniecznych.

• Edukacja finansowa – długoterminowy prezent dla naszego dziecka

Dzień Dziecka to jeden z ulubionych dni najmłodszych. Dostają wówczas wymarzone, wyczekane prezenty. To także dobry moment, aby zastanowić się nad tym, jaki prezent zostanie im na dłużej, będzie ponadczasowy. Dlatego warto poświęcić czas i energię, aby nauczyć najmłodszych… zarządzania finansami. Pamiętajmy jednak, że edukacja finansowa to nie tylko wiedza teoretyczna, lecz także uczenie dzieci pozytywnych codziennych nawyków.

• Jak uchronić seniora przed „fałszywym wnuczkiem”?

Według ostatnich badań prawie połowa polskich seniorów (46%) postrzega sytuację finansową osób po 65. roku życia w Polsce jako złą. Jest to jednocześnie grupa, która najchętniej udziela pomocy materialnej rodzinie i najbliższym. I właśnie dlatego osoby starsze należy edukować, jak nie dać się oszukać i nie narażać domowego budżetu

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj