Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

A A A rozmiar tekstu
  • 5 rzeczy, z których warto zrezygnować, żeby spłacić dług

Statystyki dotyczące zadłużenia Polaków niestety nie napawają optymizmem. Wciąż przybywa osób borykających się z długami. W 2014 r. tylko Grupa KRUK obsługiwała sprawy o łącznej wartości niemal 20 mld złotych. Bardzo często spłata zadłużenia jest realna, ale wymaga np. zmiany nawyków. Przy odrobinie silnej woli i konsekwencji można w ciągu miesiąca zaoszczędzić całkiem spore sumy, które można przeznaczyć na spłatę długów.

• Kredyt hipoteczny w opałach. Jak rozwiązać problem?

Jeśli w wyniku niespłacania kredytu hipotecznego bank sprzedał Twój dług firmie zarządzającej wierzytelnościami – nie panikuj! Jest to coraz powszechniejsza praktyka, a dla Ciebie może to być deska ratunku, aby znaleźć rozwiązanie tego problemu.

• KRUK wzleciał na szczyt i został Giełdową Spółką Roku 2014

KRUK S.A. zdobył pierwsze miejsce w rankingu Giełdowa Spółka Roku organizowanego przez dziennik „Puls Biznesu”. Specjaliści giełdowi docenili m.in. model biznesowy i kompetencje zarządu spółki. W porównaniu z poprzednią edycją rankingu KRUK awansował o cztery pozycje.

• Czy mój dług może zostać sprzedany?

Polacy coraz częściej i chętniej biorą kredyty i pożyczki. Jednocześnie coraz więcej osób ma problem z ich spłatą. W wielu przypadkach ich sprawy trafiają do firm obsługujących zadłużenie. To może oznaczać, że dług został sprzedany. Co robić w takiej sytuacji? Z kim się wtedy kontaktować – z bankiem czy z firmą zarządzającą wierzytelnościami, do której trafił nasz dług? Nie ma powodów do obaw. W wielu przypadkach to może być nawet dobra wiadomość.

• Polscy seniorzy coraz bardziej zadłużeni

Zbliżające się Dni Babci i Dziadka skłaniają do refleksji nad sytuacją finansową polskich seniorów. Niestety ta nie ulega poprawie: polscy seniorzy zadłużają się coraz bardziej. Tylko w Grupie KRUK prowadzonych jest ponad 190 tys. spraw osób powyżej 67. roku życia, których zadłużenie w sumie przekracza 901 milionów złotych. To o ponad 136 milionów złotych więcej niż rok temu.

• Noworoczne i finansowe postanowienia Polaków

Co prawda najczęściej przypominają tzw. słomiany ogień, ale i tak co roku na początku stycznia chodzą nam po głowie i zaprzątają myśli. Koniec starego roku i początek nowego to zawsze dobry moment, aby podejmować postanowienia noworoczne i zrobić rachunek sumienia - również ten finansowy.

• Czy Polacy zadłużą się na tegoroczne święta?

Grudniowe wydatki w polskiej rodzinie mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Czy w tym roku zadłużymy się na święta? Okazuje się, że tylko w niewielkim stopniu. Niemal trzech na czterech Polaków zakupy świąteczne chce sfinansować z bieżących dochodów. Pozostali sięgną do własnych oszczędności lub skorzystają z pomocy rodziny czy przyjaciół. Tylko 2% deklaruje wzięcie świątecznej pożyczki.

• Zadłużenie młodych ludzi, czyli niespłacone kredyty i rachunki telefoniczne

Na młode osoby wkraczające w dorosłe życie czeka wiele wyzwań, również finansowych. Próby usamodzielnienia się i nie zawsze dobrze przemyślane priorytety finansowe często są powodem problemów z pieniędzmi. Ich konsekwencją jest natomiast zadłużenie. Tylko Grupa KRUK obsługuje obecnie ponad 400 tys. spraw osób w wieku między 18. a 30. rokiem życia. Są one zadłużone na łączną sumę 1,45 mld złotych.

• Dzień bez Długów z myślą o rodzinie

17 listopada już po raz szósty obchodzimy Dzień bez Długów. Celem akcji, której inicjatorem jest Grupa KRUK, jest szerzenie świadomości finansowej wśród osób zadłużonych i wsparcie ich w dążeniu do rozwiązania problemów z długami. To także najlepszy moment, by edukować Polaków, jak rozsądnie zaciągać zobowiązania i zarządzać domowym budżetem.

• Mazowsze kolejny raz najbardziej zadłużone

Statystyczny zadłużony Polak jest mężczyzną w wieku 45 lat, mieszkańcem miasta, zodiakalnym Bykiem i ma do spłaty średnio ok. 5 900 złotych. Tak wynika z najnowszego raportu Grupy KRUK. Największe wartościowo zadłużenie mają mieszkańcy Mazowsza, ale ilościowo najwięcej spraw obsługiwanych przez Grupę KRUK pochodzi z województwa śląskiego. Najniższym ilościowo zadłużeniem może natomiast pochwalić się województwo podlaskie.

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj