Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

A A A rozmiar tekstu
  • Mazowsze kolejny raz najbardziej zadłużone

Statystyczny zadłużony Polak jest mężczyzną w wieku 45 lat, mieszkańcem miasta, zodiakalnym Bykiem i ma do spłaty średnio ok. 5 900 złotych. Tak wynika z najnowszego raportu Grupy KRUK. Największe wartościowo zadłużenie mają mieszkańcy Mazowsza, ale ilościowo najwięcej spraw obsługiwanych przez Grupę KRUK pochodzi z województwa śląskiego. Najniższym ilościowo zadłużeniem może natomiast pochwalić się województwo podlaskie.

• Rodzina największym wsparciem w problemach finansowych

Zdecydowana większość Polaków, bo aż 89%, uważa, że problemy finansowe powinny być rozwiązywane wspólnie z partnerem lub małżonkiem – wynika z badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie Grupy KRUK*. Kiedy jednak problemy finansowe pojawiają się naprawdę, w ten sposób rozwiązuje je już jedynie 62% respondentów. Czy zatem faktycznie potrafimy rozmawiać z rodziną o zadłużeniu?

• Kontroluj swoją wiarygodność finansową

Przygotowując się do zaciągnięcia kredytu czy pożyczki lub podpisania nowej umowy o świadczenie usług z dostawcą multimediów warto sprawdzić, jakie informacje znajdują się na nasz temat w biurze informacji gospodarczej (BIG). Z okazji Dnia bez Długów Rejestr Dłużników ERIF BIG S.A. przygotował promocję na usługę automonitoringu, która pozwala na bieżąco kontrolować zmiany dotyczące naszych danych w rejestrze.

• Jak oszczędzać z emerytury

Specjaliści przekonują o konieczności regularnego oszczędzania. Trudne wydaje się to szczególnie w przypadku emerytów, którzy sporą część swoich niewysokich świadczeń wydają na leczenie. Jednak nawet stosunkowo niskie emerytury pozwalają odkładać pewne kwoty na realizację marzeń lub po prostu na czarną godzinę. Grupa KRUK podpowiada, gdzie można szukać oszczędności.

• Jak podreperować studencki budżet

Zaczął się nowy rok akademicki, a wraz z nim kolejne wydatki. Dla niektórych to pierwsze kroki w dorosłe życie. Skąd wziąć pieniądze na utrzymanie, naukę i rozrywkę? Grupa KRUK podpowiada, jak prowadzić domowe finanse.

• Dlaczego warto spłacać długi?

Polacy coraz częściej i chętniej zaciągają kredyty i biorą pożyczki. Jednak nie zawsze spłacają je na czas. Jak wynika z badania „Polacy o zadłużeniu” TNS Polska na zlecenie firmy KRUK S.A. prawie połowa Polaków uważa, że zaległości w spłacaniu rachunków lub rat mogą zdarzyć się każdemu i jest to raczej normalna sytuacja. Warto jednak pamiętać, że niespłacone długi mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na zadłużonego, lecz także na jego rodzinę.

• Rodzina bez długów

Nowa kampania medialna największej firmy zarządzającej wierzytelnościami w Polsce Już dziś rusza nowa kampania Grupy KRUK. Firma po raz kolejny zwraca się do osób zadłużonych i podaje im pomocną dłoń. Tym razem tematem jest wpływ nadmiernego zadłużenia na relacje rodzinne.

• Nowa odsłona KRUKA

Firma KRUK S.A. jest liderem rynku zarządzania wierzytelnościami. Po latach dynamicznego rozwoju w Polsce oraz innych krajach, nadszedł czas na odświeżenie powszechnie znanego granatowego logotypu. Zmiany nie są rewolucyjne – obejmują delikatną zmianę projektu graficznego oraz zastąpienie dotychczasowego granatowego koloru przyjaznymi barwami, niebieską i zieloną. Nowe logo wchodzi do użytku już od września.

• Nowy rok szkolny – nowe wyzwania

Rozpoczął się kolejny rok szkolny, a wraz z nim nowe oczekiwania i obowiązki zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To także czas wzmożonych wydatków dla rodziców: na kupno wyprawki szkolnej czy opłaty za dodatkowe zajęcia. Dlatego jest to bardzo dobry moment, aby włączyć dziecko w planowanie domowego budżetu. Warto również zacząć uczyć naszą pociechę, jak gospodarować kieszonkowym.

• Jak oszczędnie prowadzić dom

Polacy uważają, że w dzieciństwie nie otrzymali odpowiedniej wiedzy finansowej, co negatywnie przekłada się na to, jak w dorosłym życiu gospodarują pieniędzmi i domowym budżetem. Dlatego warto poznać kilka sposobów, które pomogą zadbać o nasze domowe finanse i zyskać dodatkowe fundusze.

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj