Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

A A A rozmiar tekstu
  • Noworoczne i finansowe postanowienia Polaków

Co prawda najczęściej przypominają tzw. słomiany ogień, ale i tak co roku na początku stycznia chodzą nam po głowie i zaprzątają myśli. Koniec starego roku i początek nowego to zawsze dobry moment, aby podejmować postanowienia noworoczne i zrobić rachunek sumienia - również ten finansowy.

• Czy Polacy zadłużą się na tegoroczne święta?

Grudniowe wydatki w polskiej rodzinie mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Czy w tym roku zadłużymy się na święta? Okazuje się, że tylko w niewielkim stopniu. Niemal trzech na czterech Polaków zakupy świąteczne chce sfinansować z bieżących dochodów. Pozostali sięgną do własnych oszczędności lub skorzystają z pomocy rodziny czy przyjaciół. Tylko 2% deklaruje wzięcie świątecznej pożyczki.

• Zadłużenie młodych ludzi, czyli niespłacone kredyty i rachunki telefoniczne

Na młode osoby wkraczające w dorosłe życie czeka wiele wyzwań, również finansowych. Próby usamodzielnienia się i nie zawsze dobrze przemyślane priorytety finansowe często są powodem problemów z pieniędzmi. Ich konsekwencją jest natomiast zadłużenie. Tylko Grupa KRUK obsługuje obecnie ponad 400 tys. spraw osób w wieku między 18. a 30. rokiem życia. Są one zadłużone na łączną sumę 1,45 mld złotych.

• Dzień bez Długów z myślą o rodzinie

17 listopada już po raz szósty obchodzimy Dzień bez Długów. Celem akcji, której inicjatorem jest Grupa KRUK, jest szerzenie świadomości finansowej wśród osób zadłużonych i wsparcie ich w dążeniu do rozwiązania problemów z długami. To także najlepszy moment, by edukować Polaków, jak rozsądnie zaciągać zobowiązania i zarządzać domowym budżetem.

• Mazowsze kolejny raz najbardziej zadłużone

Statystyczny zadłużony Polak jest mężczyzną w wieku 45 lat, mieszkańcem miasta, zodiakalnym Bykiem i ma do spłaty średnio ok. 5 900 złotych. Tak wynika z najnowszego raportu Grupy KRUK. Największe wartościowo zadłużenie mają mieszkańcy Mazowsza, ale ilościowo najwięcej spraw obsługiwanych przez Grupę KRUK pochodzi z województwa śląskiego. Najniższym ilościowo zadłużeniem może natomiast pochwalić się województwo podlaskie.

• Rodzina największym wsparciem w problemach finansowych

Zdecydowana większość Polaków, bo aż 89%, uważa, że problemy finansowe powinny być rozwiązywane wspólnie z partnerem lub małżonkiem – wynika z badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie Grupy KRUK*. Kiedy jednak problemy finansowe pojawiają się naprawdę, w ten sposób rozwiązuje je już jedynie 62% respondentów. Czy zatem faktycznie potrafimy rozmawiać z rodziną o zadłużeniu?

• Kontroluj swoją wiarygodność finansową

Przygotowując się do zaciągnięcia kredytu czy pożyczki lub podpisania nowej umowy o świadczenie usług z dostawcą multimediów warto sprawdzić, jakie informacje znajdują się na nasz temat w biurze informacji gospodarczej (BIG). Z okazji Dnia bez Długów Rejestr Dłużników ERIF BIG S.A. przygotował promocję na usługę automonitoringu, która pozwala na bieżąco kontrolować zmiany dotyczące naszych danych w rejestrze.

• Jak oszczędzać z emerytury

Specjaliści przekonują o konieczności regularnego oszczędzania. Trudne wydaje się to szczególnie w przypadku emerytów, którzy sporą część swoich niewysokich świadczeń wydają na leczenie. Jednak nawet stosunkowo niskie emerytury pozwalają odkładać pewne kwoty na realizację marzeń lub po prostu na czarną godzinę. Grupa KRUK podpowiada, gdzie można szukać oszczędności.

• Jak podreperować studencki budżet

Zaczął się nowy rok akademicki, a wraz z nim kolejne wydatki. Dla niektórych to pierwsze kroki w dorosłe życie. Skąd wziąć pieniądze na utrzymanie, naukę i rozrywkę? Grupa KRUK podpowiada, jak prowadzić domowe finanse.

• Dlaczego warto spłacać długi?

Polacy coraz częściej i chętniej zaciągają kredyty i biorą pożyczki. Jednak nie zawsze spłacają je na czas. Jak wynika z badania „Polacy o zadłużeniu” TNS Polska na zlecenie firmy KRUK S.A. prawie połowa Polaków uważa, że zaległości w spłacaniu rachunków lub rat mogą zdarzyć się każdemu i jest to raczej normalna sytuacja. Warto jednak pamiętać, że niespłacone długi mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na zadłużonego, lecz także na jego rodzinę.

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj