Obaszar wyszukiwania

Subskrypcja

Zapisz się do naszego newslettera

GPW

A A A rozmiar tekstu   poleć znajomemu
  • Jak oszczędnie prowadzić dom

Polacy uważają, że w dzieciństwie nie otrzymali odpowiedniej wiedzy finansowej, co negatywnie przekłada się na to, jak w dorosłym życiu gospodarują pieniędzmi i domowym budżetem. Dlatego warto poznać kilka sposobów, które pomogą zadbać o nasze domowe finanse i zyskać dodatkowe fundusze.

• Jak naprawić powakacyjny budżet

Po powrocie z wakacji warto sprawdzić swoje środki na koncie i w portfelu, bo może się okazać, że przekroczyliśmy zaplanowany budżet. W czasie urlopowego ferworu jesteśmy bardziej spontaniczni, więc pieniądze często kończą się już w trakcie wyjazdu. Powiększamy wówczas debet na koncie lub zadłużenie na karcie kredytowej. Jak w takiej sytuacji szybko podreperować domowe finanse? Jest na to kilka sposobów.

• Wyprawka szkolna bez dziury w domowym budżecie

Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim kolejne wydatki. Zakup szkolnej wyprawki co roku przysparza rodzicom stresu – wysokie ceny, trudność w zakupie podręczników, konieczność znalezienia złotego środka pomiędzy wymarzonymi przyborami dziecka, a możliwościami domowego budżetu. Warto zająć się tym nieco wcześniej, aby uniknąć niepotrzebnego napięcia, a przy okazji zaoszczędzić pieniądze.

• Kieszonkowe na koloniach to prosta droga do zadłużenia

Wysyłając dzieci na wakacje, zwykle zapewniamy im kieszonkowe. Ale czy zapewniamy im także odpowiednie przygotowanie do gospodarowania tymi pieniędzmi? Pobyt w nadmorskich lub górskich miejscowościach turystycznych to dla dzieci prawdziwa szkołą przetrwania finansowego. Pamiątki, słodycze i liczne atrakcje są często dla nich pokusą nie do odparcia.

• Zadłużenie przez ubezpieczenie? Tak, to możliwe

Jak wynika z raportu „Windykacja” opracowanego przez KRUK S.A., jednym z powodów popadania w długi przez Polaków są nieopłacone składki ubezpieczeniowe. To spory problem z jakim się borykamy, poza niepłaceniem rat kredytów i pożyczek oraz rachunków za usługi telekomunikacyjne. Jak się okazuje wynika on z naszych braków w edukacji ubezpieczeniowej, ale także bardzo często ze zwykłej nieuwagi.

• Jak świętować Dzień Seniora?

Obecnie w Polsce żyje ponad 7 mln osób powyżej 60. roku życia. A według prognoz demograficznych będzie ich coraz więcej*. Niemal połowa seniorów (44%) przyznaje, że nie zawsze wystarczy im pieniędzy do końca miesiąca, a 14% często zdarzają się problemy z dopięciem domowego budżetu.

• Gdzie Polacy szukają powodów popadania w długi?

Ponad jedna trzecia Polaków uważa, że przyczyną popadania w zadłużenie są czynniki zewnętrzne, czyli sytuacje losowe. Ale równie duża grupa widzi przyczynę w naszej niewystarczającej edukacji finansowej. Czy potrafimy krytycznie spojrzeć na własne umiejętności zarządzania pieniędzmi?

• Student zarabia na wakacje

Lato to doskonały czas dla studiującej młodzieży na podjęcie pracy wakacyjnej. Oczywiście idealnie byłoby mieć 3 miesiące wakacji, jednak nie wszystkich na to stać. Dlatego warto skorzystać z licznych możliwości, jakie tworzy rynek pracy, aby następnie ze spokojnym sumieniem i pełnym portfelem móc wygrzewać się na plaży lub przemierzać górskie szklaki.

• Pożyczka jak wizyta u lekarza… czyli co Polacy myślą o długach

Jakie emocje towarzyszą nam, gdy popadamy w zadłużenie? Z kim rozmawiamy o problemach finansowych? Co czujemy po spłacie długu? Na te i inne pytania odpowiadają wyniki najnowszego badania „Polacy o zadłużeniu” przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Grupy KRUK.

• Małe długi, duży kłopot

Zostałeś wpisany do biura informacji gospodarczej (BIG) i nie wiesz dlaczego? Wystarczy, że zapomniałeś zapłacić raty za zakup roweru lub nawet oddać książki do biblioteki. Takie zadłużenie z czasem może stać się przyczyną poważnych problemów.

Najnowsza wersja Flash Playera jest wymagana dla prawidłowego wyświetlania informacji na tej stronie.
Aby zainstalować wymagane oprogramowanie kliknij tutaj